Shtator 2022

FTESË

Drejtuar :

 • Agjencisë Kombëtare të Mbrojtjes Civile
 • Ministrisë Arsimit dhe Sportit
 • Ministrisë Turizmit dhe Mjedisit
 • Fondit Shqiptar të Zhvillimit
 • Drejtorisë Zonave të Mbrojtura ( Parku Kombëtar i Valbonës)
 • Bashkia Bajram Curri; Njësia Administrative Valbonë.
 • Drejtoria Vendore e Policisë, Kukës
 • Drejtoria e Kufirit dhe Migracionit, Kukës
 • Federata Bjeshkatare Alpinistike e Republikës së Kosovës
 • Oficeri i policisë kufitare dhe migracionit – Valbonë
 • Udherrrëfyesit dhe Alpinistët Lokalë, Valbonë

Në dt 7 Shtator ne Qendrën e Zhvillimit Turizmit Valbonë, ora 15:00 ju ftojmë te merrni pjesë në diskutimet për ngritjen e Ekipit të Alpinistëve të Shërbimit të Kërkim Shpëtimit

Federata Shqiptare e Alpinizmit dhe Turizmit Malor

………………………………………………………………………………………………………………

Kjo ftesë mblodhi në Valbonë 24 persona të cilët diskutuan për krijimin e Shërbimit të Kërkim Shpëtimit Malor në vendin tonë. Valbona u zgjodh si vendi i takimit për krijimin e ekipit të parë në këtë fushë.mbasi është qendra turistike malore më e rrahur gjatë një viti kalendarik dhe që ka disa udhërrëfyes me përvojë. Në këtë takim morrën pjesë edhe përfaqësues të FBAK (Federata Bjeshkatarë dhe Alpinistë e Kosovës) të cilët kanë fituar përvojë dhe e kanë kryer këtë shërbim në 2-3 raste në këtë luginë.

Nga mbledhja u vendos që përfaqësues nga Agjensia Kombëtare e Mbrojtjes Civile të Shqipërisë dhe Federata Shqiptare e Alpinizmit dhe Turizmit Malor të mblidhen dhe të fillojnë nga puna që sa më parë të përcaktohen kriteret e duhura që të krijojmë ekipin e alpinizmit për SHKSH pranë asaj agjensie.

1-2

Gjatë punimeve                                                                       Pjesëmarrësit e takimit

03

Syri i Kalter

Aleksandri, Luani, Piro Liko-një alpinist i viteve 60-70 të shekullit të kaluar, si dhe Lirim Mezini-një anëtar sezonal i shoqatës sonë, shkuan në Kapre. Veprimtarinë e organizoi Aleksandri ngaqë bashkë me bashkëshorten e tij Violeta, 50 vjet më parë mund të kenë qenë turistët e parë që shkuan për të parë atë bukuri natyrore që të ofron perla Kapre.

Impresionues ishte takimimi me nipin e Kol Gjonit të Kapresë, Martinin, i cili atëherë ishte fëmi 7 vjeçar dhe me kujtesë për atë takim nga vizitorët “me pantallona të shkurtëra”.  Martini po punon që bujtina e gjyshit të tij të ndjerë të kthehet në një vend ku vizitorët e shumtë që vinë aty të kenë mundësi tu shërbehet me ushqim dhe fjetje.

Kujtim i bukur ishte edhe dreka që u serviri Shukja, zonja e nderuar e Kapresë e cila prej vitesh u shërben me pije dhe ushqim mijëra vizitorëve të cilët vinë aty gjatë sezonit turistik veror.

4-5

Një kujtim me Martinin                                                                       Një kujtim me Shuken

Në datat 24 dhe 25 shoqata organizoi veprimtarinë e ngjitjes në majën Gryk e Hapt (2.509 m). nisja e grupit për në majë u bë ditën e djelë duke u nioisut nga Bujtina Margjeka. Shtatë anëtarë të shoqatës arritën majën në një mot i cili ishte në kufi të prishjes.

6-7

8-9

Në majën Gryk e Hapt