Kuriozitete

Q Shtama

Hasja me njerëz dhe hasja me egërsirat

Kur ngjitësit malorë ndeshin njëri tjetrin sejcili grup ndjen gëzim që të përshëndetet me tjetrin, ndoshta të bisedojë shkurtazi dhe të vazhdojë më tej. Radiot personale, manjetofonët, etj, janë shqetësues për të tjerët dhe shpesh janë jo të mirëpritura në

semundja lartesise

Sëmundja e lartësisë

Lartësia, relievi dhe elementët e natyrës Tek i ngjitemi malit në lartësinë 3. 000 metra a më shumë, vështirësitë e alpinistit në mal shtohen. Besoj se kushdo e di që sa më lart nga niveli i detit që të ngjitemi

gjarperi

Gjarpëri

Informacioni i mëposhtëm është për gjarpërinjtë në gadishullin e Ballkanit dhe u siguron ndihmën e parë në rast të një kafshimi nga gjarpëri. A. Gjarpërinjtë helmues të Ballkanit 1. Gjarpëri hundëgjatë, vipera ammodytes 2. Gjarpëri Evropian, vipera berus 3. Gjarpëri

bjeshket_e_namuna

Bjeshket e Namuna

Emërtesa – “Bjeshkët e Namuna” Një shkrim pa pretendimet e një gjuhëtari Jo çdo bllok malor emërtohet alpe (në gjuhët e vjetra al ka kuptimin e diçkaje të lartë ose që është lart). Fjala alpe në një farë mënyre është